Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Maroc

 • English
 • Română
 • Portuguese, International
A A A

Sfaturi de călătorie

CĂLĂTOREȘTI ÎN SIGURANȚĂ!

 

Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie. Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea. Astfel, înainte de plecarea în străinătate vă recomandăm să contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente. 

 

În cazul destinaţiilor care necesita viză, asiguraţi-vă cu obţinerea acesteia. Odată aplicat în paşaportul dumneavoastră viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisă.

 

Asiguraţi-vă că paşaportul să fie valabil şi în stare bună. Procuraţi-vă asigurare medicală pentru călătorii în străinătate. Lăsaţi familiei dvs. din Republica Moldova copii ale paşaportului şi ale poliţiei de asigurare, inclusiv itinerarul călătoriei dvs. şi modalităţile în care puteţi fi contactat.  

 

De asemenea, asiguraţi-vă că deţineţi documente care ar confirma scopul şi condiţiile călătoriei dvs. în ţara de destinaţie, în eventualitatea solicitării de către poliţia de frontieră: biletul de avion tur-retur, rezervarea de hotel, copia actului de identitate al persoanei care vă invită şi telefonul de contact al acestuia, asigurarea medicală de călătorie, cartea verde în cazul deplasării cu automobil, deţinerii surselor de întreţinere pe durata călătoriei.

 

Pentru a putea evita evenimentele neplăcute atunci când vă aflaţi în afara ţării, vă recomandăm următoarele sfaturi de călătorie:

 

 • respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor; 
 • procuraţi-vă un ghid al ţării în care mergeţi;
 • evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate;
 • păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în autoturism;
 • în cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei;
 • respectaţi legislaţia locală. Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi;
 • dacă călătoriţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele pe care le puteţi lua în bagajul de mână.
 • asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie, după caz.

 

În cazul călătoriilor organizate prin intermediul agenţiilor de turism, informaţi-vă minuţios asupra condiţiilor contractuale, până la încheierea contractului, solicitând organizatorul să vă pună la dispoziţie în scris informaţii complete despre întreg pachetul de servicii pe care doriţi să-l achiziţionaţi (localitatea de destinaţie; ruta de parcurs; mijlocul de transport utilizat şi caracteristicile acestuia); tipul unităţilor de cazare, informaţii privind regimul paşapoartelor şi al vizelor, asigurări de sănătate necesare; termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei, obligaţiile şi responsabilităţile ce revin agentului de turism, etc.