Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Maroc

  • English
  • Română
  • Portuguese, International
A A A

Sistemul medical

Sistemul medical şi acordarea ajutorului medical în caz de urgenţă

 

Cetăţenii străini, aflaţi legal pe teritoriul Portugaliei pot să se adreseze pentru acordarea ajutorului medical la centrele medicale.

 

Ghidul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS) include ca beneficiari ai SNS pe cetăţenii străini, care au reşedinţă în Portugalia, în condiţii de reciprocitate, precum şi pe persoanele apatride cu reşedinţa în această ţară.

 

Pentru a binefecia de aceste facilităţi, cetăţenii străini urmează să se adreseze la centrul medical din zona în care au reşedinţa, unde vor solicita cartela de beneficiar al SNS.

 

Pentru obţinerea acesteia este necesar de a prezenta documentul ce confirmă şederea sau reşedinţa pe teritoriul acestei ţări (poate fi prezentată inclusiv viza de muncă).

 

Conform Decretului — Lege nr. 67/2004 cetăţenii străini nelegalizaţi şi minorii pot de asemenea avea acces la sănătate şi şcolarizare. Acest document prevede înregistrarea lor, pentru aceasta fiind anterior contactat Înaltul Comisar pentru Imigraţie şi Dialog Intercultural.

 

Pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă solicitanţii urmează să se adreseze la Serviciul de Urgenţă, marcînd numărul de telefon gratuit 112. Totodată, prezentînd explicit următoarea informaţie:

  • tipul situaţiei în care se află (durere, accident, naştere, etc.);
  • numărul de telefon de la care este realizată chemarea;
  • localizarea exactă, dacă este posibil - unele puncte de referinţă;
  • numărul, sexul şi vîrsta aproximativă a persoanelor ce necesită ajutor;
  • principalele plîngeri, schimbări pe care le observă;
  • existenţa oricărui alt pericol (scurgere de gaze, pericol de incendiu, etc.).

 

Este important de ştiut că numărul de telefon 112 este un număr european şi este comun pe lîngă problemele de sănătate pentru alte situaţii excepţionale, precum incendii, asalturi, etc. Sunetul va fi deservit de către un operator al Centralei de Asistenţă, care va face legătura cu serviciile necesare corespunzătoare, inclusiv, în cazuri de dureri acute, cu Centrul de Asistenţă Medicală Urgentă al Institutului Naţional de Asistenţă Medicală al Ministerului Sănătăţii.

 

În caz de intoxicare se poate apela la Centrul de Informaţii Anti-Intoxicare al aceluiaşi institut (tel: 808 250 143), care funcţionează non-stop 24 de ore.