Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Maroc

 • English
 • Română
 • Portuguese, International
A A A

Traficul auto şi transportul intern

Toate convenţiile internaţionale din domeniul transportului pe autostrăzi: CMR, TI, ADR şi ATP sunt supuse regulilor juridice interne.

 

Menţionăm, că în oraşele principale ale Portugaliei există o reţea publică complexă de transport. La Lisabona, spre exemplu, există autocare, metro, trenuri electrice şi elevatoare publice. Serviciile regulate de autocare comunică între toate oraşele şi principalele localităţi rurale. Pentru informaţii mai detaliate referitor la orar, distanţe, preţuri, doritorii pot accesa adresa electronică a Reţelei Naţionale de Autocare Expres.

 

Serviciul taxi

 

Culorile tradiţionale ale taxiurilor în Portugalia sunt bej-fildeş. Pot fi de asemenea întîlnite unele taxiuri de culoare neagră cu partea superioară a acoperişului verde. Preţul pentru călătoria cu taxiul este indicat de taximetru, iar tarifele sunt fixate în interiorul fiecărui automobil. Dacă acestea lipsesc, ele pot fi solicitate oricînd taximetristului.

 

Pentru chemarea taxiului solicitantul va achita o taxă de 0,75 euro. Transportarea bagajelor presupune achitarea suplimentară a sumei de 1,50 euro, indiferent de numărul locurilor şi de greutatea bagajelor.

 

În afara razei localităţilor urbane transportul cu taxiul se achită pentru kilometrii parcurşi. Costul pentru deplasare urmează a fi discutat în prealabil de către pasager şi şofer înainte de a porni la drum. În caz dacă există porţiuni de drum plătite - cheltuielile respective le suportă pasagerul.

 

Serviciul Căile Ferate Portugheze

 

Acordă călătorilor un spectru larg de servicii, care acoperă tot teritoriul continental al Portugaliei, asigurînd concomitent curse internaţionale spre Vigo (Spania), Madrid şi Paris.

 

Informaţii privind traficul feroviar pot fi găsite pe pagina — web:

 

Există opţiuni ce corespund diferitor cerinţe:

 • trenuri de top din gama „Alfa”, pendulate, ce asigură o deplasare rapidă şi confortabilă între Lisabona şi Algarve (spre sud), Porto, Braga, Guimaraes (spre nord), cu opriri la Coimbra şi Aveiro;
 • serviciul „interurban”, care asigură legături directe Lisabona-Porto-Braga, Lisabona-Guarda, Lisabona-Covilha, Lisabona-Alentejo, Lisabona- Algarve;
 • trenul-hotel Sud-Expres „Lusitania”, care asigură legături internaţionale, avînd ca puncte de plecare oraşele Lisabona şi Porto;
 • o amplă reţea de trenuri regionale, interregionale şi suburbane, ce acoperă întreg teritoriul Portugaliei.

 

Arenda automobilelor

 

La aeroporturi, la staţiile de autobuz şi cele de cale ferată, în principalele localităţi ale ţării există servicii de arendă a automobilelor fără conducător. Pentru arenda automobilelor este necesar de a corespunde următoarelor cerinţe:

 • a avea o vîrstă mai mare de 21 de ani;
 • a deţine un document de identitate valabil;
 • carta verde (obligatoriu);
 • asigurare;
 • permisul de conducere, cu termenul de emitere superior unui an.

 

Regulile de circulaţie

 

În Portugalia automobilele se conduc pe partea dreaptă a drumului. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Nivelul de alcoolemie mai mare de 0,5 grame/litru atrage după sine interzicerea de a conduce automobilul. Limitele maximale de viteză pentru autoturisme fără remorcă şi motociclete este de 50 km/oră în perimetrul localităţilor; 90 km/oră — pe drumurile obişnuite; 100 km/oră — pe drumurile rezervate transportului automobilistic; 120 km/oră — pe autostrăzi.